torstai 16. huhtikuuta 2015

Vedoksia, vedoksia!


Piirustuksen ja grafiikan, eli kotoisammin Pigran, kahdessa ryhmässä on kevään aikana vedostettu runsaasti grafiikkaa. Ensimmäisen vuoden oppilaat Aurora, Silja, Sari, Maisa, Anna-Maria ja Ella kokeilivat kuivaneulagrafiikan tekoa PVC-eli Linoman-levylle. Aiheena oli suomalaisen kansantaruston henget ja jumalat. 


Kuivaneula on syväpainografiikan yksi tekniikka, jossa kuva-aihe kaiverretaan laatalle terävällä piikillä eli kuivaneulalla. Laatalle levitetään väriainetta, joka jää kuivaneulan kaivertamiin uriin.

Ylimääräinen väri pyyhitään pois ja laatta vedostetaan vetämällä se grafikanprässistä läpi. Kuva-aihe siirtyy laatalta vedokseen peilikuvana. Luonnoksen voi kääntää kuvaa laatalle siirrettäessä jo  peilikuvaksi.

Toisen vuosikurssin oppilaat Janika, Julia, Ada-Sofia ja Elisa saivat tehtäväkseen suunnitella kahdella laatalla ja värillä vedostettavan kohopainografiikkateoksen. Aiheena oli " Naamio".
Kohopainolaatalta kaiverretaan pois kaikki muu paitsi kuva-aihe. Väri telataan laatalle ja laatta vedostetaan esimerkiksi hiertämällä kuvaa paperiin jollakin apuvälineellä: telalla, kiekolla tai vaikka kädellä. Kahdella tai useammalla laatalla työskentely on haastavampaa, sillä kuvan eri osat ovat eri laatoilla, jotka on kohdistettava toisiinsa.
Grafiikkaan kuuluu myös vedosten numerointi,  parhaan vedoksen valitseminen näyttelyä varten sekä passe-partoutin eli aukkopahvin tekeminen.

Kaikkien Pigra-ryhmien vedoksia voi käydä ihailemassa myös kuvataidekoulun "Kakkua, kakkua!"-juhlanäyttelyssä 28.4.2015 asti.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Kiitos mukavasta blogista! Mitä väriainetta käytätte vedostamiseen koululaisten kanssa, ihan oikeita taiteilijavärejä, vai onko jotain vesiliukoista tms. helpostipestävää vaihtoehtoa?

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos mielenkiinnostasi! Tämän postauksen töissä on käytetty lähes taiteilijalaatuisia Charbonnel Aqua Wash -tuubivärejä. Käyvät sekä koho- että syväpainoon. Pienempien oppilaiden kanssa käytämme ihan Lekolar-laatua.

    VastaaPoista