torstai 28. toukokuuta 2015

Filmikuva syntyy pimiössä


Rovaniemen kuvataidekoulun valokuvauksen pimiötila sijaitsee kaupungintalolla. Valokuva 1 työpajan oppilaat tutustuivat mustavalkoisen filmikuvan vedostamiseen ja esittelevät vedostusprosessin nyt Kuvisasema-blogin lukijoille:

1. Filmikuvaus: 
Kuvataan filmikameralla valittua kohdetta.


Järjestelmäkamera ja rullafilmiä


2. Filmin kehitys: 
Kehittämätöntä filmiä käsitellään vain täysin pimeässä pimiössä. Filmi laitetaan ensin spiraaliin ja sen jälkeen spiraali laitetaan filminkehitystankkiin. Tankkiin kaadetaan vuorotellen kehityksessä käytettäviä kemikaaleja. Ensin filmikehite, sitten keskeyte ja viimeisenä kiinnite. Kehitetty filmi huuhdellaan ja kuivunut filmi leikataan 4-6 ruudun pätkiin. Tätä kutsutaan negatiiviksi.


Kehitettävä filmi spiraalissa ja filminkehitystankki

Kuvaa tarkennetaan rajaajalle
3. Koeliuskan tekeminen: 
Valokuvapaperista leikataan liuska, johon valotetaan raitoja eri valotusajoilla. Sen jälkeen koeliuska kehitetään kuten oikea kuva. Tämä tehdään oikean valotusajan löytämiseksi. 

4. Kuvan valottaminen: 
Negatiivi laitetaan valotuskoneen negatiivinpidikkeeseen. Kuva heijastetaan rajaajaan asetetulle valokuvapaperille. Kuva tarkennetaan teräväksi, minkä jälkeen valotuskelloon asetetaan oikea valotusaika ja kuva valotetaan.Valokuva syntyy punaisessa pimiövalossa
5. Kuvan kehittäminen ja huuhtelu: 
Valotettu valokuvapaperi upotetaan ensin kehitenesteeseen (1 min.), sen jälkeen keskeytteeseen (30 s), sitten kiinnitteeseen (2 min.) ja lopuksi huuhtelun jälkeen vesiastiaan (10-20 min.). Valmiit kuvat ripustetaan kuivumaan.


Valmiita valokuvavedoksia huuhtelualtaassaTekstit ja kuvat Valokuvauksen työpaja 1: Ebba, Anna, Ilari ja Eerik
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti